perjantai 11. marraskuuta 2011

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa...

Perheellämme on ollut tapana jo usean vuoden ajan järjestää pyhäinpäivänä pippalot, myös siksi että ajoittuu kätevästi nuorimman tyttären syntymäpäivän lähettyville.

On mukavaa kutsua kaikki läheiset yhteen viettämään marraskuun hämärässä rentoa iltaa, paljon kynttilöitä ja tunnelmaa, hyvää ruokaa ja juomaa, serustelua ja mukavaa yhdessäoloa. Tässä on myös se hyvä puoli että tulee tehtyä kodissa vähän syvällisempi kohennus ja laitettua kaikki nätisti esille ja siististi paikoilleen. Myös kukat antavat kauniin lisän. Varsinkin nuorin tytär meillä rakastaa kutsujen järjestämistä (on itsekin jo järjestänyt kavereiden kanssa parit pippalot ihan itse) ja haluaa koristella taloa ja laittaa paljon kynttilöitä sisälle ja ulos. Olen myös sitä mieltä että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ei kannata stressata tarjottavista tms. liikaa, koska se ei ole tarkoitus. Vieraat kuitenkin aina arvostavat eniten sitä että kutsutaan kylään ja kokoonnutaan yhteen. Tunnelma ja hyvä fiilis on tärkein! Mielestäni ehkä tänä päivänä kutsutaan vähän liian vähän kylään, elämme kiireistä aikaa, mutta nämä asiat ovat tärkeitä kaikille! Yhteiset hetket kuitenkin aina antavat enemmän kuin ottavat ja tulee pitkäksi aikaa mukava olo. 

Tarjottavaksi laitan aina pientä suolaista buffee pöytään, koska se on mielestäni helpoin tapa kun on paljon ihmisiä. Tarjottavaksi voi laittaa esim. fetasalaattia, lämmintä leipää, saaristolaisleipää, suolaisia keksejä, tuorejuustoja, hedelmiä, katkarapuja, lohta esim. graavi, lämminsavu, kylmäsavu (saa kätevästi valmiiksi viipaloituna ruodottomina), karjalanpiirakoita, munavoita, juustoja, yrttejä koristeeksi ja syötäväksi jne. Lapsille voi laittaa lisäksi vaikka nakkeja ja ranskalaisia sekä vähän muita lastenherkkuja laitan aina esille alakertaan seurustelua ja leffan katsomista varten. Jos haluaa ja ehtii, niin itsetehdyt suolaiset piiraat ovat tietysti ihania. Nykyisin saa myös laadukkaita ja näyttäviä kertakäyttöastioita. Ja kun kattaa kauniisti ja näyttävästi niin sekin on jo ilo silmälle. Itse pyrin aina tekemään makeat tarjottavat itse, tällä kertaa oli ’maailman parasta’ suklaakakkua (tämän reseptin tulen ehkä jakamaan kanssanne tulevaisuudessa, jos saan luvan antajalta yleiseen jakoon eli seurailkaa blogia ;) ja omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta.

Ajattelin nyt kuitenkin jakaa kanssanne Äitini helpon, nopean, herkullisen omenapiirakan reseptin, vaikka näitä jo monella varmaan on montakin eri versioita. Mutta tätä kannattaa ainakin kokeilla ja tämän voi tehdä myös mustikoista, raparperista&mansikoista, puolukoista jne. eli tosi kätevä ja helppo tehdä myös vaikka mökillä. Itse en käytä vehnää eli teen tämän gluteiinittomaan jauhoon. Voi myös lisätä joukkoon vähän kauraryynejä tai leseitä. Tämä on helppo tehdä myös vähälaktoosisena tai laktoosittomana. Sopii hyvin tulevan Isänpäivän herkuksi...



Mummin omenapiirakka

1 muna ja
2 dl sokeria vaahdotetaan
6 dl jauhoja
2 dl kevytkermaa
2 dl kuohukermaa
3-4 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa rasvaa
1 tl kardemummaa
2 rkl mantelirouhetta
paljon omenapaloja  

Vuoraa uunipelti leivinperilla. Kaada seos ja peitä omenapaloilla.
Ripottele päälle ruskeaa intiaanisokeria (tai tavallista), kanelia, vaniljasokeria, mantelilastuja.  
Paista 200 astetta kauniin väriseksi.

Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
(Säilytä jääneet palat jääkaapissa ja maistuu seuraavina päivinä jälkiruoaksi tai iltateen kanssa mikrossa lämmitettynä ja tietysti jäden kera ;)

Nautinnollista viikonloppua!
t. Leila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti